Norsk rocks historie – den grusomme sannheten [del 5]


Den såkalte trønder-rocken skiller seg ut som en evolusjonshistorisk kuriositet i norsk rock. Denne musikalske mutanten kom først på banen med bandet Prudence i 1970. Prudence var et radikalt, langhåret prog-rock-kollektiv som, merkelig nok, avfødte nesten samtlige av de norske artistene som senere skulle komme til å gi ordet «folkelig» en eim av karsk, apokope og bartesnørr.

Terje Tysland ble med sin gjennomførte hattepolitikk et ikon for håravfallsrammede over hele landet. Åge Aleksandersen satte norgesrekord i platesalg med sanger om De Fire Elementer – lys, varme, pils og pizza – samt verdensrekord i dårlig skarptrommelyd («Ramp», 1980). Prudence-bassist Frode Viken må, som låtskriver for DDE, ta ansvar for at «folkelig» i 2002 av Norsk Språkråd offisielt ble definert som skjellsord, sidestilt med «helvete» og «faen». Vikens sanger om norsk transport-infrastruktur («Vinsjan På Kaia», «E6») og mindre flatterende deler av egen anatomi («Rompa Mi») har hatt forbløffende appell, spesielt ettersom de stort sett har blitt framført av seks bleikfete trøndere i bar overkropp.

Band som Stage Dolls og TNT sto for en noe mer tupert utgave av trønderrocken utover på åtti- og tidlig nitti-tall. TNT-låta «Ten Thousand Lovers» oppnådde en litt spesiell internasjonal popularitet – vokalist Tony Harnell, AKA Hansen, leverer en så troverdig imitasjon av en mann som får alle tåneglene trukket ut, at den amerikanske hæren gjentatte ganger har benyttet den til å skremme diktatorer ut av ambassader og jordhull rundt i verden.

Trønderrocken har for øvrig bidratt med to ting; det ene er den norske avarten av roadien – norske teknikere, riggere, lysfolk og gitarstemmere har som regel tre ting til felles; maglite, leatherman og trønderdialekt. Det andre er punkbandet Wannskrækk, som i det øyeblikk de oppdaget at de var fra Trøndelag prompte byttet navn til det mer internasjonalt klingende Dum Dum Boys og begynte å synge på østlandsk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s