Ny sesong – samme refreng.


Vikingbloggen til Stavanger Aftenblad er det mystisk nok debatten om hva publikum skal synge på tribunen som har engasjert flest fotballtryner hittil i årets sesong, heller enn å forsøke å finne en forklaring på hvorfor Viking ser ut til å synge på siste verset allerede etter fire runder.

Hordene har visstnok foreslått å gjøre Tore Tang til vår egen versjon av You’ll Never Walk Alone, høytidelig avsunget av Stavangers nasjonal-crooner Hans Petter Hansen. Det er litt vrient å få øye på hva en sang om en uteligger og bestekameraten hans, gitaren, har å gjøre på fotballkamp – det er mulig at spillerne, etter å ha blitt utsatt for Röslersk straffe-eksersis de siste dagene, føler seg som Tang på mandags morra – men poenget er muligens at det skal virke samlende.

Forslaget virker i alle fall alt annet enn samlende på Vikingblogg-leserne. Debattantene ser ut til å ha delt seg i to omtrent like store leire: de som synes det er en dårlig idé, og de som synes det er en helt forjævlig dårlig idé. Jeg for min del havner et sted midt i mellom.

Opphavsmannen til Tore Tang tror jeg hører til en tredje gruppe – de som står ute i hagen og graver en grav de kan ligge å spinne rundt i dersom forslaget blir alvor. Abel har laget massevis av låter som faktisk passer på fotballkamp. Jeg tipper det blir vrient for en spiller å ligge nede på matta og vri seg i teatralsk gi-meg-frispark-smerte hvis hele Viking Stadion klemmer til med «He Cries Just Like A Baaaby». Bare for å ta et eksempel.

«La Aftenbladet utlyse en konkurranse, og avsteng Hordene fra å stemme..om vi vil unngå Tore Tang eller en eller annen sang fra Ingenting», er det en kar som foreslår på Viking-bloggen.

For det første: Nå har jeg spilt bortimot fast høyre komp på Viking noen sesonger, og begynner å nærme meg gullklokka for antall innspilte Viking-sanger – Viking Fra Vest og Di Kvide Og Di Blå med Manna på vokal, tre-fire-fem stykker med Leif Og Kompisane1, samt et helt album med nyskrevet Viking-musikk (av Tor Salomonsen og Sverre Kvam) til jubileet her for noen år siden. Knapt en eneste av de 17-18-19 låtene har noensinne festet seg der de faktisk hører hjemme; på tribunen på Viking Stadion. Fotballsanger kan man konstruere og konkurrere fram, stadionhymner á la You’ll Never Walk Alone bare oppstår.

For det andre: hvorfor ikke en eller annen Ingenting-sang? Jeg har sagt det før: det finnes en Ingenting-sang for alt, i hvert fall hvis man tuller litt med teksten2:

[Til hjemmekampen mot Start – Dommedag]

SE DET JÆVLA LAGE DE E EN KRISTEN PLAGE
ELLVE PINGLITE MANN I FRA KRISTIANSAND
DI BER PÅ SINE KNÉR AT ONKEL ERIK SOLÉR
SKA KJØBA NÅGE GRESS OG EN PÅSE PLENKRUTT
SÅNN AT STADION DIS KAN BRUGAS FØR SESONGEN E SLUTT
DI SKA LERA AT Å SLENGA MED LEPPÅ HAR EN PRIS –
JULING I FRA FØKKINGS MØRKEBLÅ MONKIS

DOMMEDAG
16 TUSEN
DOMMEDAG
SÅ VIL HA SEIERSRUSEN

[Til Viking-Lillestrøm – Aldri På TV]

DER E MØJE FINT PÅ TV I DAG
FOBALLKAMP ME VERDENS BYENS BESTA LAG
RETT FØR EG KOSE MEG I HJEL
MED VERDENS ABSOLUTT VAKRASTE SPEL
SER KEIKO SPENNA EI BYTTA MED VATTEN
I SAKTE FILM FOR GANG NUMMER ATTEN
HAN STÅR DER Å ANGRE SÅ INDERLIGT PÅ
AT HAN LOT SEG FRISTA AV LSK

AUDIO OG RADIO
STEREO OG TV 2
DE SPYR UD LYD Å FILME ALT SÅ LEVE
MEN VIKING TABE ALDRI PÅ TV

[Til Viking-Strømsgodset – Gammale Mann]

HAN E EN GAMMALE MANN
AN SPELE FOBALL ALT HAN KAN
DET KNAKE Å DET KNIRKE
SÅVIDT AT BEINÅ VIRKE
HAN FÅR LØNN AV JOSTEIN FLO
EN MILJON ELLER TO
HAN BLER SNART PENSJONIST
Å GODSET ENDE HEILT SIST
HAN E EN GAMMALE MANN
GAMMALE MANN

[Gje Faen I Det]

HARKJE NÅGE ØL
HARKJE NÅGE SPRIT
HARKJE NÅGE BRENNEVIN
GJE FAEN I DET
HARKJE NÅGE PASS
TE VIP-LOSJE-PLASS
SOSSEN FÅR SERVERING DER
GJE FAEN I DET

ME KOSE OSS HER
GJE FAEN I DET

1Påfallende hvordan ambisjonsnivået i tekstene faller i takt med Vikings prestasjoner de siste årene – Leif & Ko. begynte med et par spretne cup-hymner, som selvsagt handlet om å vinne cupen, og serien på kjøpet. Den siste handlet om hvor glade vi var over å ha fått fin ny stadion. Årets bidrag tipper jeg blir hetende «Me Ska Ikkje Rykka Ner!», neste sesong kommer «Me Ska Rykka Opp Igjen, Me Love!», og i 2009 kommer «Me Har Fått Fine Nye Foballsko!».
2Apropos tulle med teksten – litt festlig at Liverpool-fansen, etter at John Arne Riise ble slått konkurs for et par uker siden, klemte til med «You’ll Never Get A Loan»…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s