Norsk Rocks Historie – Den Grusomme Sannheten, del 6.


På sen-høsten 1971 byttet statsminister Bratteli norsk samfunnsfarge til koks-grå, og puttet med det seksti-tallets psykedeliske kakafoni tilbake i tuben. Kjell Askildsens forfatter-filosofi (skriv én linje, stryk to) bredte om seg utenfor litteraturen, og førte til at norske plateartister som regel trakk to langspillere tilbake fra markedet for hvert nytt album de ga ut. Dette mens det stort sett regnet, hele tiden.

Pompel og Pilt skapte, attpåtil i reprise, en hel generasjon av redde nevrotikere, og Finn Kalvik (pre-kjønnsskifteoperasjon) insisterte på at han ikke var interessert i å vite akkurat hvor ensom du enn måtte finne på å være.

Norsk rock, derimot, lot være å blomstre som aldri før. Utbredelsen av større og bedre sanganlegg førte til oppfinnelsen av lydsjekken, som igjen skapte flere musikalske genre, deriblant elektrisk frijazz og prog-rock. Trikset med å inkludere en melodi som var nynnbar uten påfølgende tunge-gipsing døde ut samtidig med at Paul McCartney offisielt begjærte The Beatles oppløst 31. desember 1970, og skulle ikke gjenoppstå før 10CC snublet over nøkkelen til nettopp The Beatles´ musikalske bankboks i 1975.

I Norge regjerte to tydelige trender første halvdel av sytti-årene – en ubendig trang til å utstyre norsk folkemusikk med nye, politisk ladede tekster (spesielt var det utbredt med sinte manifest som blandet hyllest av styresettet i Kina med raseri over undertrykkelsen av livegne bønder i Sentral- og sør-Amerika – dette fordi det eneste ordet som rimer på «Mao» er «kakao»), samt bandnavn med -que på slutten. Folque, Roque, Per Spelmann Han Hadde Ei Einaste Que og Nå Får Det Faen Meg Være Noque er kanskje de mest kjente eksemplene på denne, overraskende fisefine, tendensen.

Sytti-tallet var i det hele tatt et pisslunkent og rynkete ti-år, og det skulle drøye helt til 1985 før den geni-erklærte 9-åringen Håkon Moslet offentlig uttalte at norsk rock var «bra».

2 kommentarer

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Norsk Rocks Historie – Den Grusomme Sannheten, del 6. « stene.net -- Topsy.com
  2. Øyvind · desember 19, 2009

    Glitrende. Spesielt forklaringen på lydsjekkens opprinnelse 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s